O dupa-amiaza la Fundatie - 21 martie 2023

Fundația Naționala pentru Știință și Artă (FNSA), inaugureaza in anul 2023 Seria de conferințe sub denumirea generică "o după-amiază la Fundație". 

Prima conferință din această serie o va susține Prof. Jean Jacques Askenasy, neurolog,  membru de onoare al Academiei Române.

Conferinta va avea loc la Sediul FNSA în 21 martie 2023 la ora 13:00.

Profesorul Jean-Jacques Askenasy va expune esența neuro-științifică a imaginației. Plecând de la definirea ei ca o abilitate creativă a creierului lui Homo Sapiens scoate în evidență diferența dintre mecanismul cerebral al imaginației în comparație cu cel al percepției. Utilizând etapele de evoluție ale creierului explică ipoteza Kantiană a ”paradigmei procesului prelucrativ” împărțind-o din punct de vedere neuro-științific într-o parte dovedită și una respinsă de ea. Utilizând cercetările lui Roger Sperry laureat al Premiul Nobel pt. Fiziologie și Medicină în 1981 și cercetările   neuro-cognitive ale creierelor separate în două, explică mecanisme intime ale creierului imaginativ. În baza cercetărilor cu tehnica Imaginilor de Rezonanță Magnetică  Funcțională ale creierului  arată diferențele dintre creierele imaginative și neimaginative, dintre creierele cu imaginație bogată și săracă. Profesorul Askenasy descrie un capitol nou al patologiei imaginației, neintrodus încă în CV-ul facultăților de medicină. În încheiere descrie o pagină de futurologie: ”era dronelor”.