O dupa-amiaza la Fundatie - 26 aprilie 2023

Continuă Ciclul de Conferințe „O după-amiaza la Fundație” organizat de Fundația Naționala pentru Știința si Artă (FNSA).

FNSA va invită miercuri 26 aprilie 2023 la conferința: „Povestea Celulei – o Lecție de Viața” susținută de Acad. Maya Simionescu, director, Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu” si Președintele Secției de Științe Biologice a Academiei Romane. Evenimentul va avea loc la sediul FNSA, str. Dem Dobrescu 11, ora 13:30.

Conferința va prezenta modul prin care Celula – unitatea fundamentala a viului, in mii de ani de existenta, s-a adaptat, a evoluat, își îndeplinește rolul si trăiește in armonie cu alte celule din organism. Celulele au capacitatea de integrare, cooperare, comunicare si diviziune a funcțiilor: unele au rol de apărare, altele au memorie (cu amintiri bune sau rele) iar unele gândesc (neuronii). Adesea celulele (din ficat, plămân, inima) sunt agresate (virusuri, bacterii, lipide). Inițial, ele răspund la agresori prin adaptare si modulare a funcțiilor constitutive. Dar agresorii puternici le îmbolnăvesc sau le pot omorî. Tratamentele de viitor se adresează celulei: ex. direcționarea specifica a medicamentelor către celulele bolnave, utilizarea altor celule pentru terapie controlata sau regenerarea țesuturilor prin terapia cu celule stem. Astfel, se poate spune ca Celula – este pacientul elementar.

Societatea umana, in special in „zilele noastre” ar trebui sa învețe din viața celulelor cum sa acomodezi si armonizezi entități disparate precum „ Identitate și Diversitate, Identitate si Cooperare si Identitate si Integrare”.

Maya Simionescu este doctor în Științe Biologice. A lucrat împreună cu Prof. N. Simionescu 10 ani la Institutul de Endocrinologie, 10 ani in SUA la invitația prof. George Palade. In SUA, împreună cu Prof. N. Simionescu proiectează introducerea biologiei celulare în România și crearea unui spațiu unde cercetătorii romani sa se împlinească. În 1979 inaugurează Institutul de Biologie și Patologie Celulară. Conduce programul de cercetare; specializează numeroși tineri prin doctorat. Este „Visiting Professor” la Univ. Yale (15 ani) și alte 3 universități din SUA. În 1990 este aleasă membru corespondent, iar în 1991 membru titular al Academiei Române. Este vicepreședinte al Academiei Române (două mandate).

“Stanford University ranking” o clasează între primii 2 % cercetători din lume iar în domeniile “Clinical Medicine and Biomedical Research” este pe primul loc în România. "Research.com”, Platforma Academica pentru Cercetători (ediția 2022) menționează: ”dintre primii 1000 de cercetători în Biologie și Biochimie, Maya Simionescu s-a clasat pe locul 1 din România