2010
14 ianuarie: Dezbaterea cu tema „Este Eminescu poet naţional?” a avut loc în Rotonda Muzeului Literaturii Române. Eveniment organizat în colaborare cu Academia Română, Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei Române, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi muzeul Naţional al Literaturii Române.
15 ianuarie: Ceremonia „Mihai Eminescu - 160 de ani de la naşterea poetului”. Dezbaterea a avut loc în Aula Academiei Române. Eveniment organizat în colaborare cu Academia Română, Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei Române, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi muzeul Naţional al Literaturii Române.
4 martie: Simpozion dedicat Monseniorului Ghika – Martir în România, eveniment organizat în colaborare cu Academia Română şi Arhiepiscopia Romano-Catolică (Bucuresti).
6 martie: Colocviul Naţional G. Călinescu, “G. Călinescu faţă cu noua critică literară”, cu tema: “Literatura română, după 20 de ani”, ediţia a IV-a. Eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Uniunea Scriitorilor din România.
29 martie: Dezbaterea cu tema „Cercetarea fundamentală în vremuri de criză”, organizată în colaborare cu Academia Română.
1 aprilie: Dezbaterea Spațiul Mediteranean, intersecția culturilor, organizată în colaborare cu Academia Regală de Științe Economice şi Financiare a Spaniei.
19 mai: Dezbaterea „Evaluarea cercetării, evaluarea evaluatorilor”. Eveniment organizat în colaborare cu Academia Română
26-28 mai: Simpozionul „Literatura migrantă” organizat împreună cu Universitatea Calabria din Cosenza.
15 iunie: Expoziţie de desen şi pictură cu tema: „Reverii în universul recluziunii. Expoziţia a avut loc la sediul FNSA în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte – Bucureşti, Penitenciarul de femei Târguşor – Prahova Cercul de Creaţie Artistica Fantezia.
18-19 iunie: Participare la Simpozionul „Școala Ardeleană” organizat la Viena în colaborare cu Catedra de Romanistică a Universităţii din Viena.
31 august: Chişinău, de ziua limbii Romane, FNSA cu Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a organizat o dezbatere despre Constantin Stere, cu ocazia apariţiei în seria Opere fundamentale a romanului „În preajma revoluţiei”.
8-9 octombrie: Seminarul Internaţional „Penser l’Europe”, a IX-a ediţie, cu tema: „Cum se scrie istoria? Conştiinţa europeană şi istoria identităţilor naţionale”, seminar organizat în colaborare cu Academia Română, Institutul Franţei, Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Academia Regală de Ştiinţe Economice şi Financiare din Spania, Academia Regală de Doctori din Barcelona şi Academia Regală pentru Limbă şi Literatură Franceză din Belgia.
15-18 octombrie: Participare la Conferința Internaţională “World Policy Conference”, a III-a ediție, organizată de Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Marrakech, Maroc. Participant, Acad. Eugen Simion.
30 noiembrie - 1 decembrie: „Seminarul DIMITRIE CANTEMIR” desfăşurat la Consiliul Europei - Bruxelles. Acest proiect a fost organizat împreuna cu Academia Română.
10 decembrie: Sesiunea de Comunicări consacrată Vieţii şi Operei lui DIMITRIE CANTEMIR, eveniment organizat în colaborare cu Secţia de Filologie şi Literatură şi Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Române.
13 decembrie: Şansele literaturii în epoca internetului - eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Literaturii Române.